Tips & adviezen
1: Maak regelmatig een backup
Een harde schijf, het gedeelte waar al uw gegevens worden opgeslagen, kan het op ieder moment begeven. Appelpit adviseert u daarom om regelmatig een backup te maken van uw belangrijkste gegevens (zoals foto's, documenten, etc.). Hoe? Kopieer (niet knippen!) de gewenste bestanden en/of mappen naar een externe harde schijf of usb stick. Zo blijven de documenten op uw computer staan, maar heeft u ook altijd een reservekopie voor als het mis gaat.
2: Gebruik een goede virusscanner
Appelpit adviseert beveiligingssoftware van ESET. Dit is één van de weinige virusscanners die uw computer niet vertraagt. Daarnaast vinden er meerdere malen per dag updates plaats, zodat u altijd goed beveiligd bent. Klik hier voor meer informatie over ESET producten.
3: Vermijd programma's die beloven uw computer sneller te maken
Steeds vaker komt het voor dat er software op uw pc te voorschijn komt die zegt dat er allemaal fouten op uw pc zijn gevonden of dat u met deze software uw pc kunt versnellen. Dit is schadelijke software! U wordt verzocht op een knop te drukken die deze fouten repareert, klik hier vooral niet op! Meestal bevat de software engelse woorden als "Optimizer", "Speed up", "Tune up", "RegistryBooster" enz. Wees dus alert wanneer u dit in beeld krijgt of neem contact op.
4: Kijk goed wat er (stiekem) wordt (mee) geïnstalleerd
Schadelijke software, zoals hierboven genoemd, kan ook meekomen tijdens het installeren van een ander programma. Let er dus goed op wat u installeert. Vink uit wat u niet wilt mee installeren!
5: Houd uw wachtwoorden up-to-date
I.v.m. de veiligheid is het aan te raden om regelmatig uw wachtwoorden te wijzigen, vooral op websites waar u zich dient aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruik ook niet te makkelijke wachtwoorden zoals uw geboortedatum of 1234567. Schrijft u uw wachtwoorden op, houd dit dan wel up-to-date, zodat er niet tijden gezocht hoeft te worden naar het juiste wachtwoord.
6: Ga uiterst voorzichtig om met e-mails die u niet vertrouwt
Het is vrij simpel. Krijgt u een e-mail die u niet vertrouwt, gooi hem dan weg of ga bij de afzender na of de mail klopt.
Voorbeeld: U krijgt een mail van de ING bank dat u een nieuwe pas krijgt. Nu is het zo dat een bank hier nooit een mail over zal sturen, maar wilt u toch het zekere voor het onzekere bel dan even met uw bank.
Hetzelfde geldt voor e-mails van familie of vrienden, aldanniet met toegevoegde bijlages. Vertrouwt u het niet, bel de afzender of hij/zij deze mail inderdaad naar u heeft verstuurd.
7: Schakel systeemherstel in of houd dit ingeschakeld
Systeemherstel staat standaard ingeschakeld in Windows 7. Appelpit adviseert zijn klanten om dit ook ingeschakeld te laten. Wanneer zich namelijk een probleem voordoet kan systeemherstel een makkelijke en tijdbesparende methode zijn om het probleem op te lossen.
Voor windows 10 gebruikers is het iets anders. Hier staat het namelijk standaard uitgeschakeld. Zo schakelt u het in:
- Klik op het vergrootglas (naast de startknop linksonderin)
- Zoek op "Herstel"
- U krijgt de optie "Een herstelpunt maken"
- Staat "ingeschakeld" aangestipt klik dan op annuleren
- Staat er naast lokale schijf (C:)(systeem) onder beveiliging Uitgeschakeld, klik dan op "Configureren" en klik op "Systeembeveiliging inschakelen"
- Sluit onderaan af met Toepassen en OK.
8: Installeer verschillende browsers
De afgelopen jaren zijn er naast Internet Explorer steeds meer browsers bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Google Chrome en Mozilla Firefox. Het is raadzaam om altijd een tweede browser geïnstalleerd te hebben voor het geval uw standaard browser problemen ondervindt. Kies zelf welke het beste bij u past.
9: Deel grote harde schijven op in partities
Installeer alleen programma's op uw 'Lokale Schijf (C:)'. Voor belangrijke zaken (zoals bijvoorbeeld: muziek, foto's en tekstbestanden) raad ik u aan om deze op een andere partitie (bijv. Lokale Schijf D:) of op een externe hardeschijf / usb stick te zetten. Dit voorkomt namelijk veel werk bij een eventuele herinstallatie van Windows.
10: Gebruik altijd originele cartridges of toners in uw printer
Hoewel de huismerk (lees: imitatie) cartridges en toners erg populair zijn doordat ze een stuk goedkoper zijn, raad ik ze toch af. Ze werken namelijk niet altijd even goed. Geef daarom beter een paar euro meer uit om ergernissen te voorkomen.